21. elokuuta 2017

ONKO KAIKKI BLOGIT VAIN TOISTENSA KOPIOITA?

Onko teille koskaan käynyt niin, että olette luonnostelleet jo pitkään jotain tiettyä blogitekstiä, ja ennen kuin ehditte kissaa sanoa, pompsahtaa bloggerin etusivulle uusi postaus tismalleen samasta aiheesta joltain toiselta bloggaajalta? 

Itselleni kävi vasta hiljattain näin, enkä kehdannut enää sen jälkeen julkaista omaa tekstiäni, sillä kyseistä postausta lukiessa tuntui, kuin olisin lukenut tismalleen omia ajatuksiani. Oma postauksenihan olisi vaikuttanut sen jälkeen vain halvalta kopiolta ja idean varastamiselta, vai olisiko?

P8200005
Blogimaailmassa törmää välillä siihen, kun joku on kopioinut lähes suoraan jonkun toisen (suositun) tekstin ja käyttänyt jopa samoja lausahduksia kuin alkuperäisessä tekstissä on ollut. Toisaalta usein nämä ihmiset myös narahtavat jossain vaiheessa toiminnastaan, kun joku sattuu esimerkiksi linkkaamaan kommenttiboksiin alkuperäisen postauksen, jossa räikeät yhtäläisyydet tulevat esiin.

Itse sain kokea blogini suoranaisen kopioinnin aivan blogitaipaleeni alkumetreillä, ja hölmistyneenä selasin blogia, jossa oli kaikki kuvani ja tekstini jonkun toisen kirjoittamana (!!). Ylläpidolle vain viestiä ja kyseinen blogi ilmeisesti poistettiin, mutta eihän sitä koskaan tiedä jos tämä samainen henkilö päätti jatkaa toisella blogilla/nimellä tätä hänen mielestään hyväksyttävää toimintaansa. Onneksi tämä nyt oli melko kärjistetty esimerkki ja yksittäistapaus, mutta todisti kuitenkin sen, että niinkin voi valitettavasti käydä.

P8200016  
Myöskin ulkoasun yhtäläisyydet blogimaailmassa ovat yleistyneet ihan älyttömästi, ja syynä uskoisin tähän olevan ainakin sen, että moni päätyy tänäpäivänä ostamaan ulkoasunsa valmiina. Omakin ulkoasuni on ostettu, ja olen törmännytkin blogeihin, joissa on sama pohja kuin itselläni. Miuta se ei kuitenkaan häiritse, sillä valmista ulkoasupohjaakin saa muutettua enemmän oman näköisekseen esimerkiksi fonttien avulla ja sivupalkkeja freesaamalla.

P8200018  
Missä sitten menee se toisen blogista inspiroitumisen ja matkimisen raja? Mielestäni on ennenkaikkea todella hienoa, jos jonkun postaus saa niin paljon keskustelua aikaiseksi, että sitä halutaan jatkaa vielä omankin blogin puolella. Itsekin olen kokenut tällaisen inspiraation, ja pyrinkin aina postauksessani mainitsemaan ensimmäisen lähteen, josta idean blogiini sain. Blogienhan on ennenkaikkea tarkoituskin herättää ajatuksia ja synnyttää keskustelua, ainakin itse olen tätä mieltä. Kaiken pinnallisen hömpän keskellä bloggaajakin voi oikeasti vaikuttaa ja saada ihmiset ajattelemaan.  

Vastaus otsikon kysymykseen "Onko kaikki blogit vain toistensa kopioita?" ei siis mielestäni pidä paikkansa, vaikka useita yhtäläisyyksiä saattaisikin löytyä (esimerkiksi juuri sen ulkoasun suhteen). Uskoisin, että jollain tapaa kaikilla on kuitenkin se oma persoonallinen tapansa ilmaista itseään, ja vaikka muiden blogeista saisikin paljon vaikutteita, niin eikö inspiroituminen ole loppupeleissä vain hyvä asia? Mitä mieltä siellä ruudun toisella puolella ollaan kyseisestä aiheesta?


30 kommenttia :

 1. Moikka, olen tuoreena bloggaajana huomannut saman että jokuhan ajattelee samalla tavalla kuin minä!Tartuin kumminkin tuohon kommenttiisi ostetuista ulkoasuista, en tiennytkään että se on mahdollista. Itsehän taistelen tuon asian kanssa mutta haluan nyt itse taistella noiden kanssa ensin. Käy kurkkaa --> https://sanseblogi.blogspot.fi/
  ps. tiedä vaikka ollaan naapureita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sanna ja kiitos mielipiteestäsi! :) Blogin ulkoasun voi tosiaan myöskin ostaa, esimerkiksi Etsy.com tarjoaa ihan kivannäköisiä vaihtoehtoja perus Blogger-pohjaan! Täytyykin käydä kurkkimassa siun blogi :)

   Poista
 2. Todella hyvä postaus ja jaan kyllä samoja ajatuksia sun kanssas. :) Mulle myös käynyt noin että oon muka keksinyt tosi ainutlaatuisen ja hyvänkin postausidean ja sitten ihan yhtäkkiä joku toinen ehtiikin sen jo totettaa. Ja joskus kun on ehtinytkin jo vaikka aloittaa jonkin postaussarjan tai tehdä postauksen niin joku saattaa tehdä heti perään saman. On kyllä kiva jos joku inspiroituu omasta postauksesta, mutta siinä vaiheessa mua kyllä kiukuttaa jos joku matki ihan huolella, eikä esim viittaa mitenkään alkuperäiseen kirjoittajaan postauksessa.

  Blogien ulkoasuissakin on kyllä samanlaisuutta, mutta empä osannutkaan yhdistää sitä siihen, että ne on ostettuja! :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi kiva kuulla että siellä on samanlaisia ajatuksia aiheesta! :)

   Ymmärrän niin tuon kiukutuksen jos joltain tulee lähes heti perään samanlainen postaus, minkä itse on juuri kirjoittanut. Juurikin tuon takia en omaa postaustani enää julkaissut, koska se olisi näyttänyt liikaa siltä että matkin kyseistä kirjoittajaa, vaikkei todellisuudessa asia ollutkaan niin :D

   Niin, voihan olla että yhtäläisyyksiä ulkoasuissa löytyy muutenkin kuin ostetun pohjan perusteella, mutta itse olen todennut sen olevan melko suurikin syy asiaan! :)

   Poista
 3. Kauneusblogia kirjoittamalla tulee väkisinkin varsinkin uutuustuotteista kirjoitettua, vaikka lähiaikoina samasta aiheesta on juuri julkaistu ja tullaan julkaisemaan postauksia. Se on tietty niin eri asia, kun aihe on blogissa niin "rajattu", lifestyleblogeissa sitten hieman eri juttu, kun postaus voi käsitellä lähes mitä tahansa. Mua ei mitkään ulkoasulliset samankaltaisuudet blogeissa oo koskaan häirinneet, mutta tollanen sun kuvaama ja kokema selkeä matkiminen tekstien ja kuvien muodossa on totta kai todella väärin. On ihan normaalia, että toisten blogeista saa inspiraatiota ja ihan varmasti joskus syttyy kipinä kirjoittaa jostain aiheesta, mistä joku toinenkin on juuri kirjoittanut, kun sen toisen postauksen on lukenut. Siinä kohtaa onkin hyvä mainita, mistä se ajatus postaukseen lähti kuten säkin sanoit :)

  Mä löysin viime vuoden lopulla eräästä toisesta kauneusblogista postauksen, joka oli ihan selkeästi kopioitu multa. Kuvat ja niissä olevat asiat oli todella pitkälti samoja, mitä mun kirjoittamassa postauksessani ja ne oli vielä aseteltukin samalla tavalla. Plus että kollaaseissa käytetty fonttikin oli sama mitä itse olin käyttänyt :D En mä koskaan kommentoinut asiaa mitenkään, ei se mua sinänsä niin paljon häirinnyt, mutta hämmensi kyllä. Ja tulihan siinä toki tarkastettua löydänkö blogista jotain muitakin selkeitä yhtäläisyyksiä omani kanssa, mutta ei niitä löytynyt - onneksi!

  Vaikutteita ja inspiraatiota saa tietysti ottaa muiden blogeista. Matkiminen ja kopiointi on täysin eri asia ja mun mielestäni on väärin niin sanotusti varastaa jonkun toisen tekemä työ ja väittää sitä sitten omakseen omassa blogissaan. Juuri se blogien erilaisuus ja erilaiset postaukset tekee niistä niin mielenkiintoisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei enpäs ollutkaan ajatellut tätä ollenkaan kauneusbloggaajan näkökulmasta, tosi hyvä pointti! :) Varmasti esimerkiksi kaikkien kauneusboksien sisältöjen esittelyt ovat sellaisia postauksia, joita nähdään monessa kauneusblogissa, mutta jokaisellahan on kuitenkin se oma mielipide, joten on hyvä että lukija pystyy mahdollisesti hyödyntämään useammankin eri henkilön kokemuksia niistä tuotteista :)

   Tuollainen selkeä matkiminen on tosi inhottavaa ja todellakin hämmentävää, varsinkin jos huomaa matkimisen tapahtuneen juuri oman blogin pohjalta. Onneksi tosiaan tuosta mainitsemastasi blogista ei löytynyt muita selkeitä yhtäläisyyksiä, muuten olisin varmaan ainakin itse jo puuttunut siihen jotenkin :D

   Olen täysin samaa mieltä tuon siun viimeisen virkkeen kanssa, juurikin näin! :) Kiitos ihanasta ja ajatuksella jätetystä kommentista Linda <3

   Poista
 4. Hyvä postaus ja samaistun niin monessa asiassa sun kanssa! Just inspiroitua saa muttei kopioida. Itse inspiroidun muiden blogeista erittäin paljon ja joskus joidenkin postausten ollessa esimerkiksi "pinnalla" tulee samankaltaisia postauksia/ideoita toteutettua omassakin blogissa. Kuitenkin itse monien monien blogien lukijana nautin siitä kun joku osaa erottua joukosta edukseen tekemällä omaa juttuaan ja toteuttamalla itseään, matkimatta ja yrittämättä olla mitään muuta kuin on! Tää postaus kyl herätti paljon ajatuksia ja varmasti myös monen muun lukijan mielessä, ainoastaan hyvällä tavalla :)

  Ulkoasun yhtänäköisyys johtuu myös varmasti siitä, että niin monen silmää miellyttää vaalea ulkoasu ja isot kuvat - sekä yksinkertaisella tavalla visuaalisesti mielyttävä ulkoasu. En edes oo tajunnut muuten et ulkoasuja ostetaan nykyään, itse kun aikanaan oman ulkoasun tein itkua vääntäen ja nyt vähän kaduttaa että siltäkin vaivalta ois voinyt säästyä :-D (teidän karvainen sohvatyyny on muuten aivan ihana!!)

  https://notttwice.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Milla, ihana kuulla että sielläkin pystyttiin samaistumaan tekstiin! :) Tuo inspiroituminen muiden blogeista on ihan huippua, ja samankaltaiset postaukset eri blogeissa on ihan fine, kunhan ne toteutetaan sillä omalla persoonallisella tavallaan. Esimerkiksi itsekin olen toteuttanut paljon mm. plussat/miinukset -postauksia tai kesän bucket listin, joka kieltämättä keikkui joka toisessa blogissa kesän alussa, mutta haittaako se? :D Pääasia että muistaa missä se raja kulkee, ja jos yhtään epäilyttää niin kysyy vaikka ensimmäisen tekstin kirjoittajalta onko ihan okei kirjoittaa samasta aiheesta :)

   Tuo oli muuten hyvä pointti ulkoasujen yhtäläisyyksien suhteen! Vaalea ulkoasu ja isot kuvat tulevat lähes jokaisessa blogissa vastaan, mikä saa varmasti blogien ilmeen samankaltaisemmaksi, ilman sitä ulkoasun ostoakin :) Heh, tiedän tunteen kun on tuntikaupalla vääntänyt ulkoasua mieleisekseen eikä vieläkään miellytä silmää! Itse ostin ensimmäisen ulkoasuni reilu vuosi sitten, ja tämä nykyinen ulkoasuni on pysynyt samana viime syksystä asti :) Voi kiitos paljon <3

   Poista
 5. Luin tämän eilen phonella mutta halusin tulla ihan koneella kommentoimaan. Tämäpä herätti ajatuksia ja ihan kunnolla, todella mielenkiintoinen teksti. Insipiroitua saa, mutta kopiointi menee yli. Ja itse ainakin tykkäisin jos tekstini aiheuttaisi niin suurta ajatuksen virtaa että siitä toteutettaisiin postaus muualla, mutta olisi mahtava tietysti että tämä sitten kertoisi mistä ajatus lähtee ja linkittäisi kyseisen blogin.

  Jotenkin ehken ajankohtainen juttu. Mulle nimittäin tuli hetki sitten kommenttia että joku olisi rankasti kopioinut tekstiäni. Lukaisin sen itsekin läpi ja mietin vaan että hitto onpa hyvä teksti, mutta tosiaan saiko hän ajatuksen tekstiin minulta, sitä en tiedä enkä varmaan koskaan saakaan tietää:D Voihan se olla että on ollut tosiaan juuri luonnoksissa ja päättänyt julkaista myöhemmin, mulle on käynyt ihan samallalailla joskus aiemmin. Annan asian olla vaikka siitä on tullut kommenttia.
  Anyway mä itse ainakin julkaisin tekstin silloin - siksi suoittelen sunkin julkaisevan! Voihan siinä mainita että on lojunut siellä luonnoksissa ja vaikka kertoa linkin kera mistä luit samantyylisen postauksen hetki sitten ja haluat itse jakaa myös nämä ajatukset viimein blogin puolella. Tai julkaista vasta myöhemmin. Meitä ihmisiä on monia, on erilaisia mutta myös samanlaisia joilla on samantyyppisiä ajatuksia.;)

  Tietystihän monessa blogissa kaikki haasteet ja tägi-postaukset ovat pinnalla ja niitä tulee, ne on huippuja itse toteuttaa ja lukea monen muunkin blogista. Mutta tosiaan se tietty jonka blogista ensimmäisenä sen bongaan ja kopioin kysymykset, kerron ehdottomasti omassa tektissäni kuka on ollut kyseessä ja pistän linkin siihen blogiin. Sama juttu pätee asuinspiksessä jos olen ihan kamalasti saanut inspiraatiota jostain lookista, pistäisin ehdottomasti linkin kuka on ollut tämä tyylilyyli:D

  Lyheysti tykkään himona linkitellä muiden blogeja omiin teksteihini ja arvostan niitä joilta ajatukset ovat lähteneet, teen näin koska arvostan ja haluaisin että myös minulle tehdään näin mikäli minä herätän inspiraatiota ja ne ajatukset lähtee minun tekstistäni liikkeelle. Musta tuntuu välillä siltä että jotkut pistää nihkeesti teksteihinsä linkkejä muiden blogeihin:D Saatan joko vaan ajatella tai sitten tosiaan näin on. Koska tuntuu välillä että bloggaus on pelkkää "kilpailua" joidenkin osalta. Muistan kauan aikaa sitten kun puhuin ääneen aina kuvauspaikoista tai postausideoista joita olen toteuttamassa, niin ei kestänyt kauaa kun sellainen tuli sitten sieltä mihin suuntaan olin siitä puhunut. Silloin en julkaissut enää omiani, sillä se oli tosiaan jo mun mielestä sen verran tökeröä touhua.:D Mutta tuosta on aikaa..

  Mitä ulkoasuun tulee, olen itsekin ostanut omani ja välillä kun eksyn jonkun blogiin saattaa sydän hypätä kurkkuun että apua onko tämä sama kun mulle, ei ole ollut. Mutta siis onhan se ymmärrettävää kun on ostanut valmiin pohjan:D Mulla ei ainakaan skilssit riitä itse tekemään joten mielelläni ostan pohjan vaikka niitä on varmaan tuhansia samantyylisiä ja jopa täysin samanlaisia liikenteessä. Nykyään simppelit vaaleat pohjat ovat niitä suosituimpia koska niitä on helpoin rehellisesti sanottuna lukea.:)

  Usea juttu meni varmaan asian ohi tai siitä vierestä;) Mutta noh, mielenkiintoinen postaus joka herätti taas ajatuksia ihan laidasta laitaan ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hurjasti kommentista Kata! :) Tosi kiva kuulla, että postaus herätti sielläkin ajatuksia noin paljon.

   Olen tosiaan samaa mieltä, että ehdottomasti linkkiä alkuperäiseen blogiin, jos päättää itse tehdä samantyyppisen postauksen jostain aiheesta! Huomasinkin siun blogista tuon kyseisen kommentin, ja toden totta teksti vaikutti aika samantyyppiseltä jonka olit itse juuri kirjoittanut.. sattumaako vai ei, sitähän ei voi tietää :)

   Tuo kilpailu on miun mielestä niin hölmöä, sillä onko se toiselta pois jos joku toinen menestyy blogillaan? Jos siinä vaiheessa aletaan vielä matkimaan ja kopioimaan toisen ideoita, menee kyseisen bloggaajan luotettavuus varmaan melko nopeasti :D Miksei kaikki voisi vaan tehdä omaa juttuaan ja olla ylpeitä siitä, ilman että olisi kauhea kilpailu päällä? Toki itsekin olen valittanut joskus siitä, että muiden blogit tuntuvat paljon mielenkiitoisemmilta ja kuvat kauniimmilta kuin itselläni, mutta sekin on ollut vain ohimenevä tunnetila, sillä loppupeleissä toisiin vertailu on ihan turhaa.

   Ulkoasussa varmasti monen silmää miellyttääkin juuri ne vaaleat sävyt, ja siksi moni blogi varmasti näyttääkin nopeasti vilkaistuna samanlaiselta. Onneksi esim. banneri on sellainen, jolla saa blogista helposti persoonallisen (tosin itselläni on tällä hetkellä perus tekstibanneri joka ei ole persoonallista nähnytkään :D), mutta jokainen päättää mihin kohtaan blogissaan haluaa eniten panostaa :)

   Olipa kiva kun kommentoit niin ajatuksen kanssa, kiitos Kata siitä! <3

   Poista
 6. Hyvää pohdintaa! <3 Mie pyrin tuohon samaan, että mainitsen alkuperäisen idealähteen, sillä silloin se ei tunnu huijaukselta - vaikka postauksissa ei muuta samaa olisikaan kuin aihe.

  Välillä sitä vaan miettii, miten sitten tästä kaikesta massasta sillä omalla blogilla pystyisi erottumaan. Ei ole helppoa ja joskus erottuu sellaisetkin blogit, joiden menestymistä voi vain ihmetellä - kuitenkin muiden blogi-ideoita kopioimalla ei kukaan saisi menestyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma! <3 Kiva kuulla siunkin mielipide asiaan :) Lähde kannattaa tosiaan aina mainita, jos on idean jostain muualta kuin omasta päästään
   napannut.

   Erottuminen omalla blogillaan on tosiaan nykypäivänä todella vaikeaa! Samantyyppisiä blogeja on tuhansittain, ja voisinpa väittää ettei oma bloginikaan kuulu siihen persoonallisimpaan joukkoon..:D Senkun tietäisi että mistä se blogimenestys tulee, välillä olen nimittäin itsekin pohtinut miten esim. pelkillä yhteistyöpostauksilla voi saada satoja tai jopa tuhansia lukijoita, kun taas oikeasti tärkeistä ja ajatuksia herättävistä aiheista ei tunnuta kiinnostuvan. Ehkä sitten nykypäivänä monia kiinnostaa enemmän se pinnallinen hömppä, en osaa sanoa :D

   Poista
 7. Hyvä postaus! Ja aloitus kysymykseen mä vastaisin ihan samalla tavalla. Vaikka ikävä kyllä tässä "blogimaailmassa" on myös sitä silkkaa kopiointia, ja yritetään tehdä omasta blogista samanlainen, kuin joku toinen blogi on, ei se päde silti kaikkiin. Läheskään kaikkiin. Sä voit kopioida ulkoasun, ja osittain sisällönkin, mutta persoonaa toiselta sä et voi viedä. Se etu tässä hommassa on :)
  Sun blogi on kyllä yks mun suosikeista! <3

  www.hennam.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä Henna! :) Tuo on niin totta, että blogin ulkoasun ja kaiken muunkin voi kyllä kopioida, mutta ilman omaa persoonaa se ei tule olemaan kovin kauaskantoista.

   Ihana kuulla, kiitos paljon <3

   Poista
 8. Mun mielestä jotkut blogit ovat vain kopioita toisistaan.. Ei todellakaan kaikki, mutta tuntuu välillä esim uusia blogeja etsiessä, että kaikki ovat vaan samanlaisia, jokaisessa on samat tuotteetkin :D Enkä tarkoita, että kopioitaisiin toisilta välttämättä, mutta jotenkin vaan itselleni tullut sellainen olo.

  Mä oon aina halunnut erottua blogimaailmassa ja tehdä juuri sitä omaa juttuani. Varmasti saisin enemmän lukijoita, ehkä yhteistöitäkin kun ottaisin samanalaisia kuvia kun tuhansilla muilla ja kirjottaisin perus lifestyleblogia. Mutta jotenkin sellainen maailma ei koskaan ollut mua varten, mä ahdistuin ihan kamalasti loppu aikoina edellisessä blogissa. Ilman matkustelua ei välttämättä olisi mun blogia(tai no ei olisi:D). Matkustelusta on todella rentouttavaa ja ihana kirjoittaa, lisäksi rakastan inspiroida ihmisiä matkustamaan lisää :)

  Mun kommentti taisi mennä ihan aiheen, mutta tosiaan kopiointi on jotenkin todella tyhmää.. Mitä sillä loppujen lopuksi saa? Ei mitään! Itse tehdyt postaukset on parhaita :) Ja niinkuin Henna sanoi, toisen persoonaa ei voi onneksi kopioida vaikka kuinka yrittäisi ;) Todella hyvä postaus Tuuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Niina! Olen kyllä huomannut itsekin saman uusia blogeja etsiessä, että joka toinen blogi on kaavaltaan hyvinkin samanlainen ulkoasua ja kuvia myöten.. Voi olla että oma bloginikin on hieman sellainen, mutta toisaalta taas inspiroidun herkästi kauniista kuvista, vaikka ne olisivatkin samantyyppisiä kuin jollain toisella :)

   Ei tosiaan koskaan kannata tehdä mitään sellaista, mistä ei nauti, ja tuossa siunkin tapauksessa oli varmaan todella hyvä että päätit jättää lifestyle-blogin taaksesi ja aloittaa ns. puhtaalta pöydältä toisenlaisen blogin kirjoittamisen :). Tykkään itsekin kirjoittaa reissupostauksia, mutta itselläni ne soveltuvat hyvin kaiken muun lifestyle-hömpän joukkoon :D

   Heh, ymmärsin kyllä pointin jota ajoit takaa! Kiitos paljon <3

   Poista
 9. Tää oli erittäin hyvä ja mielenkiintonen postaus! Mullakin on pari kertaa käynyt niin, että oon jo hetken pyöritellyt jotain ideaa mielessä ja sitten löydänkin aivan samanlaisen postauksen toisesta blogista jota luen. Mustakun vielä tuntuu, että monet mun lukijat lukee samoja blogeja kuin minä itse, niin tuntuu todella hölmöltä kirjoitella sitten samanlaista postausta! Ehkä jos kuitenkin tuntuu siltä, että itsellä voisi olla vielä jotain lisää sanottavaa asiasta, niin voi hyvin linkata jonkun muun tekstin ja ikään kuin jatkaa siitä vuoropuheluna. Itse oon myös harkinnut jossain välissä tekeväni tyylievoluutio postauksen ja mietinkin onko se tagi vai pitäiskö just linkata, että tässä ja tässä blogissa on esimerkiksi tällainen postaus toteutettu.
  Itse kirjoittelin jonkin aikaa sitten kehonkuvasta ja itseluottamuksesta ja heti seuraavalla viikolla oli useammassa lukemassani blogissa kirjoitettu samasta aiheesta. Tekstit eivät olleet multa kopioituja ja voi olla, että nekin olivat heillä pyörineet luonnoksissa pidempään, mutta jotenkin tuli vähän hassu fiilis siitä ajoituksesta. Itselle tuli vähän semmonen fiilis, että jos oisin just lukenut aiheesta toisen blogissa ja sitten kirjoitellut siitä itse, niin oisin ehkä alustanut omaa tekstiäni mainitsemalla lukemani tekstin, oli se sitten innoittanut minua vai ei. Tää kuitenkin on vähän semmonen ei nyt moraalinen kysymys, mutta osa on ehkä valmiimpia lainaamaan toisilta ilman että heille annetaan asiasta kredittiä. En tiedä selitänkö tätä hyvin, mutta mulle ainakin tulee fiilis että jos oon just lukenut jonkun ajatuksia jostain, niin tahdon mainita sen ennen kirjoittamista, sillä onhan se varmasti muovannut ajatuksiani suuntaan tai toiseen.
  Blogeja on kuitenkin ollut aika pitkään, joten totta kai blogeissakin rupeaa samat aiheet kiertämään ja myös on luonnollista että vaikka jouluna tehdään jouluun liittyviä postauksia yms. eli samat aiheet sinänsäkin helposti kiertävät ympäriinsä samoihin aikoihin niiden ajankohtaisuuden tähden. Komppaan kuitenkin vähän aikaisempaa kommenttia, että kyllä lopulta se bloggaajan persoona usein erottaa sen niistä, jotka vaan kopioi muilta. Osa blogeista tuntuu niin aidoilta ja siltä, että tää henkilö todella ajatteli näin ja tahtoi sen blogissaan jakaa. Sun blogi on kyllä yks niitä!
  Blogit ovat etenkin ulkonäöltään mun mielestä aika samantyylisiä, sillä monet käyttää just valkosta ja yhtä korostusväriä ja ostaa valmiin pohjan. Kyllähän se antaa vähän ammattimaisemman ja siistimmän kuvan blogista, sillä ulkoasu on tietenkin ensimmäinen mitä blogista näkee. Oon itsekkin kerran törmännyt suomalaiseen blogiin jossa oli sama teema kuin mulla, mutta se ei mua haittaa sillä tiedän itsekin, ettei teema ole minun luomukseni vaan olen vaan ostanut jonkun muun tekemän työn. Olisihan se hienoa jos itsellä olisi aivan uniikki ja itselle luotu pohja, mutta ainakaan toistaiseksi en ole kokenut sitä erityisen pakolliseksi.
  Musta tuntuu että tää komentti oli nyt aivan sekava eikä yhtään selkeä, (ironisesti olin juuri kirjoittamassa "mutta tosiaan kopiointi ei ole kivaa" ja sitten luin yllä Niinan kommentista samat 'mutta tosiaan' sanat 😂) - eli kopiointi ei ole kivaa, vaikka inspiroitua aina saa. Tällöin kuitenkin tulis mun mielestä ainakin vinkata ja linkata myös mistä blogista idea on peräisin :)

  Sara V

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sara! :) Kiva kuulla siunkin näkökulmaa asiaan. On kyllä harmillista, että niitä samantyyppisiä postauksia alkaa ilmestyä kuin sieniä sateella juuri silloin, kun ajatteli itse julkaista kyseisen tekstin. Samoin tuokin laittaa tosiaan miettimään, että heti oman postauksen perään alkaa putkahdella uusia postauksia samasta aiheesta, oli se sitten sattumaa tai ei..

   Olen samaa mieltä kanssasi, että nimenomaan tiettyinä vuodenaikoina ne samat postaukset kiertävät blogista toiseen, mutta mielestäni se on ihan fine. Etenkin erilaiset haastepostaukset on kivaa luettavaa, luki ne sitten blogista jos toisestakin :D Ja hei aivan ihana kuulla että olet tuota mieltä blogistani, se piristi mieltä! :') <3

   Täysin uniikki ulkoasu luotuna vain omalle blogilleen olisi kyllä siisti, mutta ei miunkaan mielestä välttämätön. Itseäni ei varsinaisesti haittaa, jos jollain on saman ulkoasupohja kuin itselläni, sillä sisältöhän se on mikä ratkaisee :)

   Ja ei haittaa yhtään, sain hyvin pointistasi kiinni! :) Monesti itsestänikin tuntuu, että omat kommenttini ovat ihan sekamelskaa kun ajatuksia tulvii ovista ja ikkunoista :D Kiitos siis mielipiteestäsi! <3

   Poista
 10. Mun mielestä suora kopioiminen on törkeetä ja onneksi sitä harvoin näkeekään. Omalle kohdalle ei onneksi ole sattunut. Mutta blogeja alkaa olemaan niin paljon, että samantyylisiä postauksia tulee pakosti. Tietenkin itse voi vaikuttaa siihen, että milloin ne julkaisee tai yms. Mutta ikinä toisen julkaisema postaus ei saa olla este oman postauksen julkaisulle, vaikka samantyylinen onkin! Postauksessa kuitenkin näkyy bloggaajan persoona ellei sitä tosiaan ole suoraan kopioitu omaan tekstikenttään.

  Blogit ovat melkeinpä pakosti samantyylisiä, mutta ei ne ole toistensa kopioita. Mun mielestä kaikki saa postata mistä haluaa, oli siihen haettu inspiraatiota muiden postauksista tai sitten sattumalta vain kirjoittanut samasta aiheesta. Mä en ainakaan pitäisi pahana, jos joku sattuisi juuri samasta asiasta kirjoittamaan kuin vaikka itse lyhyen ajan sisään. Eihän sitä voi tietää, milloin henkilö luonnoksensa on tehnyt ja onko mun postaus vaikuttanut hänen kirjoitukseensa mitenkään.

  Olipas sekava kommentti, mutta tämä postaus kyllä herätti ajatuksia! Sulla Tuuli on aina niin mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä postauksia! Kivaa loppuviikkoa sinne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viivi! :) Suoranaiseen kopiointiin tosiaan harvoin enää törmääkään, mutta sekään ei ole poissuljettu mahdollisuus täällä kokoajan kasvavassa bogimaailmassa. Ainakin luulisin, että vaikutteita omiin blogipostauksiin otetaan toinen toiselta, ja sehä on vain hyvä jos kokee jonkun tekstin niin inspiroivaksi :)

   Jokainen saa tottakai postata mistä haluaa, ja onhan se kiva jos jokin oma postaus on antanut jollekin kipinän kirjoittaa samasta aiheestaan omassa blogissa - kunhan sieltä löytyy myös niitä omiakin ajatuksia, eikä pelkästään alkuperäisen tekstin toistoa :)

   Kiitos kommentista Viivi, ihanaa jos olet tuota mieltä <3

   Poista
 11. Suora kopionti on aina väärin, onneksi en itse siihen oo törmännyt! Mutta tosiaan nykyään on niin paljon blogeja, että pakosti on samankaltaisia ajatuksia ja ihmisiä, milloin blogit muistuttavat paljon toisiaan, se ei kuitenkaan oo kopiointi. Mut mäkin oon jättänyt pari kertaa tekstin luonnoksiin, kun joku on aiheesta julkaisut "ensin", just ettei porukka luulee että kopsasin toisen ajatukset :'D Mutta oikeesti pitäs vaan julkaista, sillä omia ajatuksia ne kuitenkin on, vaikka jollain olisi samanlaisia:) Tärkeintä on, että tekee tekstin ja kuvat omilla ajatuksilla, ja jos inspiroituu toisen postauksesta ja tekee oman postauksen, niin se on musta kiva vaan, ja itse kiva lukea sitten toisen ajatuksen samasta aiheesta, vaikka ne olisi melko samanlaiset, kyllä sen tekstistä kuitenkin tunnistaa onko se vaan kopioitu kopiointi mielessä vai ajatuksella kirjoitettu ja sattumalta samalla ajatuksella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä Saara! :) Suoranaiseen kopiointiin varmaan törmääkään enää harvoin, mutta esimerkiksi samantyylisten tekstien, kirjoutusasun ja kuvien tuottaminen blogiinsa käy jo niillä rajamailla, etenkin jos se alkaa olla toistuvaa.

   Niin, ehkä tuossa on perää että pitäisi vaan julkaista oma postauksensa, vaikka se sattuisi olemaan tismalleen samasta aiheesta :D Jotenkin tällä hetkellä vain tuntuu, etten kehtaa, joten katsotaan jätänkö sen myöhemmäksi jos aihe on itselleni vielä ajankohtainen. :)

   Poista
 12. Hieno, ajatuksia herättävä aihe ja postaus. Meillä tosiaan onkin sama ostettu blogipohja, mutta kuitenkin blogin ulkoasusta on saanut omilla muokkauksilla hyvin oman näköisen :) Eikä minuakaan se haittaa tippaakaan! Monesti on myös mulle käynyt niin, että oon pyöritellyt mielessäni hyvää aihetta ja postaus on muotoutunut jo päässä, kun oon huomannut jonkun juuri julkaisseen samanlaisen postauksen aiheesta, ja hyvin samankaltaisilla mielipiteillä varustettuna. Siinä on sitten saanut miettiä, että julkaiseeko vai ei, sillä matkimiseltahan se vaikuttaa.

  Jotenkin tosi vaikeita juttuja ja kysymyksiä. Ihan kamala tuo sun blogin kopioiminen, miten joku kehtaakaan tehdä tuollaista! Onneksi se blogi oli sitten poistettu, huh. Tottakai inspiroituminen on aina hyvästä, ja voi blogissaan mainita mistä johonkin on inspistä saanut. Tuollainen räikeä kopioiminen on kuitenkin asia erikseen.. Tietysti sitten on myös nämä pinnalla olevat aiheet ja teemat, jotka monissa blogeissa yleisesti pyörii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Jenni! :) Tosiaan meillähän onkin sama pohja, mutta ei se ole koskaan miuta häirinnyt! Jokaisella on kuitenkin se oma persoonallinen kädenjälki, jolla saa ulkoasua muokattua vielä enemmän mieleisekseen. Niin, onhan se vähän ristiriitaista julkaista heti perään samanlainen postaus kun jollain toisella, joten itse jään nyt vielä odottelemaan ennen oman postaukseni julkaisua, jos aion sen vielä julkaista..:)

   Onneksi tuollainen ihan suora blogin kopiointi on varmasti edelleenkin harvassa, mutta oli kyllä hämmentävä kokemus kieltämättä! Ulkoasu kyseisessä blogissa tosiaan oli täysin erilainen kuin itselläni, mutta ne kaikki kuvat ja tekstit, apua..:D Itseäni ei oikeastaan edes haittaa kaikki pinnalla olevat aiheet, joista useammat bloggaajat kirjoittavat - kunhan tekevät sen omalla tyylillään <3

   Poista
 13. Hyvä ja ajatuksia herättävä aihe! Oon miettinyt useasti tätä aihetta itsekin ja en oikein tiedä vielä mitä mieltä olisin :D nykyään tuntuu vähän siltä että kaikki lifestyleblogit olisivat toistensa kaltaisia ja joukosta on tosi hankala erottua vaikka kopioimisesta ei olisikaan kyse :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla siunkin mielipide asiaan! :) On tosiaan totta, että monet lifestyle-blogit muistuttavat kokoajan enemmän toisiaan, mutta toisaalta ei se ole itseänikään pahemmin haitannut! Jos kuitenkin aiheet alkavat olla jatkuvasti sellaisia, joista paistaa suora yhteys jonkun toisen tekstiin, on se mielestäni väärin.

   Poista
 14. Taitaa olla yleistä saman lifestyle genren blogeilla mutta blogeja on iso määrä ja paljon eri genrejä löytyy, joten kaikki ei kuitenkaan kirjoita samoista asioista. Omassa genressä olen huomannut myös sitä, että samasta aiheesta kirjoitellaan mutta toistaiseksi eri näkökulmasta. Suorat kopioinnit on harvinaisia. Mitä enemmän itse seuraa vain samanlaisia blogeja mitä itse kirjoittaa niin riski törmätä samoihin teksteihin lisääntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Eri genrejä tosiaan löytyy vaikka kuinka, eivätkä kaikki tietenkään kirjoita samoista asioista. Unohdinkin tekstissäni mainita, että tarkastelen asiaa lähinnä lifesyle-blogien kannalta, jossa monet aiheet/ulkoasu/jne. tuntuvat toistavan itseään, mutta suoraan kopiointiin kyllä harvemmin törmää. Pääpointti tekstiin lähti oikeastaan tuosta ensimmäisestä lauseesta, jossa pohdin onko ok kirjoittaa tismalleen samasta aiheesta, josta on vasta julkaistu postaus jonkun mahdollisesti suositun bloggaajan toimesta? :)

   Poista
 15. Tosi hyvä ja ajatuksiaherättävä postaus! Välillä blogeja lukiessa ainakin huomaa, jos tietyt aihepiirit ovat "in", niin monet bloggarit kirjoittavat samasta aiheesta. Toistaiseksi se ei ole pahemmin häirinnyt, kunhan jutuissa on poikkeavia näkökulmia. Ulkoasuissakin huomaa, mitkä jutut ovat pinnalla ja mitkä ei, ja monet blogit näyttävätkin ulkoisesti hyvin samanlaisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos kommentista Piia! :) Tosiaan monet aihepiirit tuntuvat olevan pinnalla etenkin lifestyle-blogeissa, mutta mielestäni on ihan ok kirjoittaakin samantyylisiä postauksia, esim. eri haasteiden muodossa. Henkilökohtaisimmissa teksteissä se samankaltaisuus pistää ehkä enemmän silmään, ja siksi päätinkin olla kirjoittamatta postauksen alussa mainitsemaani postausta, sillä se olisi tuntunut siihen hetkeen ehkä hieman väärältä - vaikea selittää! :D

   Poista

Blog Design by Get Polished