17. lokakuuta 2018

MIKÄ SINUSTA TULEE ISONA?

Olen alkanut viime aikoina pohtia yhä enemmän tulevaisuuttani, ja sitä mikä ihan oikeasti on se oma unelma-ammattini. Ajatus on hieman alkanut jopa ahdistaa, sillä viime aikoina olen saanut tavallista enemmän kyselyitä asian suhteen, ja varsinkin siitä, aionko vielä lähteä opiskelemaan jotain. Tällä hetkellä ja itseasiassa kolme viimeisintä (väli)vuottani vastaukseni on ollut koko ajan sama - en todellakaan tiedä. Muistin, että myös Kata kirjoitti taannoin todella osuvan postauksen aiheesta, jonka voit halutessasi käydä lukaisemassa täältä.

PA140013

En kuulu niihin onnekkaisiin, jotka ovat jo lapsesta asti tienneet oman unelma-ammattinsa ja pyrkineet määrätietoisesti sitä kohti, vaan sijoitun siihen harmaaseen välimaastoon, jossa pyöritellään vaihtoehtoja ja keskitytään omien vahvuuksien kehittämiseen. Tiedän kyllä, että en ole ainoa joka kamppailee saman asian kanssa, mutta välillä tuntuu että olenko jo tämän ikäisenä jämähtänyt liikaa paikoilleni.

Sain vasta hiljattain vakituisen työpaikan kaupan alalta, josta olen todella iloinen ja tykkäänkin tämänhetkisestä työnkuvastani paljon. Pidän asiakaspalvelutyöstä, ja työskentelenkin mieluummin tiimissä kuin yksin. Silti kysymykset siitä, haluanko vielä 20 vuoden päästäkin työskennellä myyjänä, saavat itseni melko surulliseksi. Myyjähän on vain myyjä, seisoo tiskin takana ja rahastaa - kuka vaan pääsee myyjäksi jos niin haluaa. Kuulostaako tutulta?

PA150076

En lähde avaamaan tähän sen enempää omaa työnkuvaani, mutta itse ainakin olen sitä mieltä, että jokainen työ on arvokasta. Tiedän kuitenkin itse haluavani kehittyä työssäni ja myös edetä urallani, joten "pelkkänä myyjänä" oleminen ei siis ole vastaus tuohon aiempaan kysymykseen. Toki kouluttautuminen esimerkiksi myymäläpäälliköksi olisi yksi vaihtoehto, mutta ainakaan tällä hetkellä en koe johtamista omaksi jutukseni. Myyjän hommia tulen siis varmasti tekemään vielä jonkin aikaa, enkä näe siinä mitään ongelmaa.

Olen toki pyöritellyt mielessäni myös eri alojen työmahdollisuuksia, mutta ainakaan vielä ei ole noussut sellaista suosikkia, joka olisi ylitse muiden. Epävarmuus on ehkä suurin kompastuskiveni tämänkin asian suhteen, sillä taidan pelätä liikaa epäonnistumista ja sitä, että alkaisin esimerkiksi opiskella itselleni täysin väärää alaa. Tiedän, että olen vielä nuori ja miulla on hyvin aikaa miettiä ja kokeilla eri vaihtoehtoja, mutta silti tuntuu, että suunnitelmat pitäisi alkaa jo pikkuhiljaa hahmottua. 
 
PA150080

Ulkopuolelta tuleva paine onkin tuntunut stressaavalta, sillä tuntuu että monet odottavat miulta enemmän ja toivovat että opiskelisin itselleni "kunnon ammatin". Ei kukaan sitä ole toki suoraan sanonut, mutta rivien välistä pystyy lukemaan yllättävän paljon. Olisihan se ihanaa, jos voisi tehdä sellaista työtä jota oikeasti arvostettaisiin, mutta mitä siitä tulisi jos aina vain miellyttäisi muita eikä ollenkaan kuuntelisi omaa sydäntään?

Jokainen tekee lopulta itse omat ratkaisunsa, ja pääasia on se, että nauttii siitä mitä tekee. Täällä se on kuitenkin vielä täysi kysymysmerkki, mutta uskon että ajan kanssa alan hahmottaa yhä enemmän, mihin suuntaan haluan työelämässä jatkaa.

PA140054

En oikein tiedä, mikä lopulta oli tämän tekstin pääpointti, mutta halusin tulla avaamaan ajatuksiani asian suhteen, sillä tämä aihe nousee pinnalle aina tasaisin väliajoin ja olisi myös kiva kuulla teidän ajatuksia/kokemuksia asiasta.

Onko sinulla unelma-ammattia? Entä nouseeko jonkun ihmisen pisteet silmissäsi, jos hän on korkeasti koulutettu?


12 kommenttia :

 1. Aivan mahtavaa pohdintaa Tuuli, ihan huippua lukea näitä ajatuksia myös muiden blogeista <3 Muistelenkin että sanoit, että sullakin on pyörinyt näitä asioita mielessä silloin kun julkaisin tuon oman postaukseni aiheesta. Oon siis ootellut josko sultakin tulisi postaus tähän liittyen!

  Sä tiedätkin mitä mieltä mä olen näistä asioista ja se mielipiteeni ei oo muuttunut mihinkään. ;) Kaikki työ on tärkeää ja arvokasta, eikä ihmistä voi laitella mihinkään luokkiin työn tai koulutuksen perusteella. Kaikkia ei vain kiinnosta mikään suuri ammatti, vaan joillekin riittää vaikka just myyjänä olo. Tärkeintä on että siitä nauttii itse, eikä todellakaan lähteä opiskelemaan tai kouluttautumaan johonkin sellaiseen mistä itse ei pidä ja vain siksi että sitä nyt arvostetaan niin suuresti.

  Kiitoksia että oot munkin pohdinta postaukseni tähän aiheeseen liittyen linkannut tuonne, tuli todella lämpöinen olo 8) ♥ Kivaa loppu viikkoa sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi <3 Samaistun kyllä silloin niin hyvin siihen siun postaukseen, ja itseasiassa tuo asia jäikin muhimaan silloin mieleeni, kunnes sitten nyt päätin kirjoittaa itsekin aiheesta kun se tuli taas ajankohtaisemmaksi :)

   Ihanaa että meillä on niin samat ajatukset asiasta, jokainen tosiaan tehköön sitä työtä mistä nauttii! Toki niitä huonompiakin puolia myyjän työstä löytyy, esim. todella monella työ on osa-aikaista ja palkkaus ei mitään huippuluokkaa, mutta niin kuin monessa muussakin ammatissa, lisistä yleensä kertyy aina sievoinen summa :)

   Ehdottomasti linkkasin siut tuohon postaukseen, tulit heti mieleeni kun aloin tätä kirjoittaa <3 Ihanaa loppuviikkoa myös sinne :)

   Poista
 2. Muistan kun Katan postauksen joskus lukiessa tuli sellanen olo, että miksi se unelma-ammatti oikein pitäisikään olla? Tuntuu että itsekin otan ulkopuolisista paineita juuri samoista syistä, usein tulee meinaan niitä kyselyitä että mikä oikein haluaisin olla :D

  Oon vyöhyketerapeutti koulutukseltani ja se oli mun unelma-ammatti, ei kuitenkaan enää kun sitä on hetken tehnyt. Se fyysisyys 24/7 ei vaan sopinut mulle, vaan sitä on mukava tehdä kun tuntuu sille :D

  Tällä hetkellä työskentelen itekkin kahdessa eri firmassa kaupan alalla ja saan kuulla samaa ihmettelyä "Mikä susta nyt sit joskus oikein tulee"? Kun en vaan tiedä, nyt on hyvä näin ja katotaan sitä sitten joskus jos mieli muuttuu :)

  Mun mielestä myyjän ammatti voi olla tosi rikastuttavaa itselle, sillä saa olla omalta osaltaan auttamassa ihmisiä ja voi käyttää omaa tietotaitoaan hyväksi tietyissä paikoissa :) Ihan superia että oot saanut vielä vakkaripaikan!<3

  Ihanaa viikonloppua Tuuli<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Emilia <3 Olen miettinyt samaa, että miksi kaikilla edes pitäisi olla se unelma-ammatti? Moni voi yhtälailla kokeilla eri aloja ja löytää sitä kautta sen oman polkunsa :)

   Vyöhyketerapeuttina olo on varmasti mielenkiintoista, mutta tosiaan jos työ alkaa kuormittaa liikaa, ei se silloin ole hyväksi itselle ainakaan kokoaikaisesti. Tuntuu että kaupan alaa ei tosiaan arvosteta tarpeeksi, mikä on kyllä sääli. Olisiko ihmisistä kiva hoitaa asiointi jatkossa robottien kanssa ja itsenäisesti, kuin että heitä palvelisi aito oikea ihminen? Nykyään pyrin itse olemaan mahdollisimman usein se ns. kiva asiakas, koska tiedän millaista asiakaspalvelutyö on.

   Ehkä omatkin ajatukset tulevaisuuden suhteen vielä selkenee, mutta toistaiseski näin on tosiaan hyvä :)

   Poista
 3. En tiedä miten nää kommentit ohjautuu tänne mun sähköposti-tilin kautta, mutta sama Emilia täällä :'DD<3

  //Enkeleita hiuksissani

  VastaaPoista
 4. Miulla on aika samanlaisia ajatuksia kun siulla. En oo koskaan unelmoinut erityisesti mistään ammatista, ja oon miettinyt läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot, päätymättä mihinkään. En halluis mitä tahansa työtä, halluisin työn jonka ite koen merkitykselliseksi. Sen sijjaan muiden mielipiteistä en koskaan pahemmin välittänyt. Se voi kyllä johtuu siitäkin, ettei kukaan oo ikinä painostanut opiskelemaan. Nyt oon 26 vuotias, kaksi ammattia taskussani mutta en edelleenkään tiijä, mitä elämässäni tekisin. Mutta oon antanu ajan kulua ja kypsyttellyt asioita, ja löytäny jo jottain, mihin suuntaan voisin ehkä mennä. Sekin löytyi vasta sitten, kun unohdin paineet siitä, mitä yhteiskunta haluaa. Kysyin itseltäni, mitä juuri mie halluun ja mistä mie tykkään?

  Ja mikä tullee korkeasti koulutettuihin, jotkut vain jaksaa tehdä enemmän työtä ammattinsa etteen. Kaikki ammatit on silti arvokkaita, ja kaikkia meitä täällä tarvitaan. On hienoa, jos joku jaksaa opiskella paljon, mutta se ei tee ihmisestä parempaa.

  Onnittelut vakkaripaikasta! Anna ajan kulua ja katso mitä elämä tuo <3

  https://terveisineve.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla ajatuksia sieltäkin suunnalta <3 Itsekin olen pyöritellyt vaikka mitä vaihtoehtoja mielessäni, mutta mikään ei ole tuntunut ylivoimaisesti parhaalta.. Olen ihan samoilla linjoilla kanssasi tuossa, että tahtoisin tehdä sellaista työtä joka olisi myös merkityksellistä. En muiden mielipiteiden, vaan jo ihan oman arvomaailmanikin vuoksi. En vain vielä tiedä mitä se jokin voisi olla :D

   Ihana kuulla, jos siellä ollaan hiljalleen löydetty se oma suunta uran kannalta - jokaisen tosiaan kannattaa mennä juuri sitä kohti, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mitä oikeasti tykkää tehdä <3

   Oli ilo lukea kommenttiasi, kiitos siitä! <3 :)

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus ja paljon pystyn samaistumaan :) Mä en myöskään tiedä mikä musta tulee isona ja mua ei todellakaan opiskelu kiinnosta. Opiskelin reilun vuoden ja jouduin jo sinä aikana ottamaan yli 4000e opintolainaa ja silti olin koko ajan ihan PA :D Ei sitä enää ikinä! Onneksi mua ei pahemmin painosteta mihinkään eikä kukaan kysele mitä aijon tehdä tulevaisuudessa. Moni kyllä ihmettelee miksi teen töitä 40km päässä, vaikka mulla ei ole omaa autoa ja työmatkat ovat tosi hankalia tällä hetkellä. Mielummin teen työtä mistä tykkään, mutta mihin on hankala kulkea, kuin työtä josta en pidä, mutta se olisi lähellä. Myös palkka on motivoi mua tosi paljon ja on tosi ahdistava ajatus lähteä uuteen työhön jossa palkka tippuisi yhtään nykyisestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Jasu <3 Olen miettinyt myös tuota opiskelun aiheuttamaa tulojen romahtamista, mikä ei todellakaan houkuttele yhtään.. Kyllähän sitä varmasti jotenkuten pärjäisi, mutta jokaisen sentin laskeminen ja miettiminen mihin on varaa, on lopulta todella stressaavaa. Itse lähden opiskelemaan vasta sitten, jos olen oikeasti varma alasta johon haluan pyrkiä, en muiden painostuksesta.

   Tuo on niin totta! <3 Työn mielekkyys on varmasti se tärkein asia koko prosessissa, koska sellaisen työn tekeminen josta ei ollenkaan nauti, vie elämänilon hyvinkin nopeasti. Itsekin kantapään kautta oppineena en enää lähtisi sellaiseen työhön, jossa palkkaus on selvästi aiempaa alhaisempi :D

   Poista
 6. Voi Tuuli <3 Mulla on kommentoiminen tähän postaukseen kestänyt, kun Google-tilin kautta kommentointi ei onnistu - no, tehdään se nyt toista kautta. Koko ajan tämä välilehti on silti ollut auki odottamassa :)

  Mun mielestä kaikki työt on yhtä tärkeitä, ja jokaista niistä tarvitaan. Miten maailma pyörisi, mikäli kaupassa ei olisi myyjiä? Sekä tässä, että tuossa Katan postauksessa oli molemmissa tärkeitä pointteja ja ajatuksia. Oon niin onnellinen että sait töitä, ja oot varmasti niin hyvä työssäsi! <3 Et ole missään nimessä "pelkkä myyjä" vaan taitava oman alasi ammattilainen, nainen paikallaan! Tosi ikävää että oot joutunut kohtaamaan tuollaisia inhottavia ajatuksia, tai vihjailuja kunnon ammatin opiskelusta.. :( Pääasia että teet sitä mitä tykkäät, ja siihen ei tarvii kenenkään puuttua! Haleja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Jenni <3 Jokainen työ on tosiaan tärkeää, vaikka kaikki ei niitä niin arvostaisikaan. Tällä hetkellä koen kyllä myyjän työn omaksi jutukseni, mutta jos totta puhutaan, niin en itsekään näe tekeväni pelkästään tätä työtä lopun elämääni. Uskon ja luotan kuitenkin siihen, että ajan kanssa omatkin ajatukset selkenevät tulevaisuuden suhteen, mutta juuri nyt näin on tosiaan hyvä :)

   Poista

Blog Design by Get Polished