7. joulukuuta 2018

KUINKA PALJON RAHAA KÄYTIN MARRASKUUSSA?

Marraskuun alussa päätin tehdä pienen testin, ja kerätä kaikki kuitit talteen jokaikisestä pienestäkin ostoksesta. Vaikka olenkin melko hyvin kartalla siitä, mihin rahani saan uppoamaan, jotkin asiat tulivat silti hieman yllätyksenä. En varmastikaan tule enää jatkossa keräämään kaikkia kuitteja talteen, mutta omaa rahankäyttöään oli tosiaan ihan mielenkiintoista seurata hetken hieman tarkemmin. Katsotaas sitten mihin sitä rahaa tuli kuukauden aikana käytettyä!

PB300059

Pakolliset menot  = 695,79 €

Kaikkiin pakollisiin laskuihin yms. upposi marraskuussa lähes 700€, mikä on hieman enemmän mitä ns. "normikuukausina". Asumiskustannukset, puhelin- ja nettilasku, opintolainan lyhennys, työvaatteet, piilolinssit, kuntosalijäsenyys.. Pakko myöntää että varsinkin isompaan asuntoon muuttaminen on kasvattanut niitä menoja huomattavasti, kun esimerkiksi vuokra/vastike nousee väistämättä. Marraskuussa laskuja tuli muutenkin ehkä tavallista enemmän ja uusin tuolloin myös esimerkiksi passini, joten ne hieman kasvattivat loppusummaa. En kuitenkaan koe pakollisten menojeni olevan mitenkään järisyttävän suuret, ja rahaa jää yleensä ihan hyvin vielä loppukuullekin käytettäväksi.

Ruoka ja juoma = 378,77 €

Kaupasta ostettuun ruokaan meni itseltäni kuukauden aikana 221,65 €, mikä pyörii suunnilleen niissä luvuissa mitä ajattelinkin. Käyn kuitenkin kaupassa lähes päivittäin, ja joskus niitä heräteostoksiakin sattuu ostoskoriin mukaan. Tosin isommat ostokset teemme usein mieheni kanssa kahdestaan, ja silloin loppusummakin menee yleensä puoliksi.

Ulkona syömiseen upposi puolestaan 42,80 €, mutta suurin osa käynneistä taisi olla mieheni kustantamia, joten niitä en laskenut tähän mukaan. Mainittakoon vielä, että mm. firman pikkujoulujen ja parin illanvieton aikana rahaa meni yhteensä 121,10 €, mikä ainakin itselläni vaikuttaa siihen, ettei baareissa tule ihan joka viikonloppu ravattuakaan.
  
PB300048

Ylimääräiset shoppailut = yhteensä 353,47 €

- Kauneudenhoito/terveys/hygieniatuotteet = 82,98 €

Marraskuun aikana ostin lähinnä pakollisia loppuneita tuotteita, ja yllätyin että rahaa niihin meni tuonkin verran. Summaan on laskettu mukaan myös apteekista ostetut tuotteet, kuten silmätipat ja särkylääkkeet. Heräteostoksia kauneuden saralla en tehnyt kuukauden aikana kertaakaan.

- Vaatetus ja asusteet = 49,98 €
 
- Matkustus = 143,50 €

- Kahvilakäynnit = 65,70 €

Kahviloissa tulee käytyä oikeastaan viikottain, ja tämän kohdan tulosta odotinkin suurella mielenkiinnolla. Monesti juoman kaveriksi tulee otettua myös jotain pientä purtavaa, ja yllättävän nopeasti niistä pienistä ostoista kertyykin hieman isompi summa. 

+ BLACK FRIDAY = 61,29 €

Halusin vielä erikseen mainita Black Fridayn aikana tekemäni ostokset, ja tähän laskin siis ainoastaan tuon perjantain kuitit, vaikka monissa paikoissa tarjoukset jatkuivat vielä viikonlopunkin yli. Suurin osa ostoksista oli kuitenkin joululahjoja, ja itselleni ostin oikeastaan vain pari pakollista kauneudenhoitotuotetta.

PB300056

Summa summarum, kaikenkaikkiaan rahaa marraskuun aikana meni siis 1428,03 €.

Koen itse olevani melko harkitseva rahankäyttäjä mitä tulee lähinnä vaatteisiin ja muuhun shoppailuun, mutta ruoka on sellainen asia mistä en yleensä tingi (vaikka suosittelenkin olemaan tarjoushaukkana ruokakaupoissa). Miulle on itsestäänselvää että maksan ensin kaikki laskut pois, ja vasta sitten mietin paljonko rahaa jää käytettäväksi omiin menoihin. En voisi kuvitella eläväni yli varojeni, ja joskus vaikka tietäisinkin voivani hankkia jotain hieman kalliimpaa, en silti yleensä ryntää suinpäin ostoksille.

Pyrin myös siihen, että tilillä olisi aina vähintään tietty määrä katetta, mutta toki joinakin kuukausina menoja on väkisinkin enemmän (niin kuin esimerkiksi juuri marraskuussa). Aloitin myös säästämisen muutama vuosi sitten, ja joka kuukausi säästötililleni meneekin tietty summa rahaa pahan päivän varalle. Säästöihinkin olen jo joutunut muutamaan otteeseen kajoamaan, mutta senhän takia kyseinen tili onkin olemassa. Tällaisina kuukausina palkkapäivää kuitenkin alkaa jo hieman odotella, mutta onneksi se on itselläni aina kuun viimeinen päivä, joten sen suurempaa notkahdusta tilin saldossa ei onneksi pääse käymään. 


Mitä olitte mieltä tällaisesta postauksesta?
Koetko itse olevasi enemmän harkitseva rahankäyttäjä vai ovatko heräteostokset heikkoutesi?


18 kommenttia :

 1. Hei aika mielenkiintoinen postaus. Pitää varmaan itsekin kokeilla tammikuussa säästää kuitit ja katsoa mihin se raha oikein aina katoaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura, kiva jos tykkäsit! :) Suosittelen kyllä ainakin yhden kuukauden ajan kokeilemaan - lopputulos voi joiltakin osin yllättää, vaikka luulisikin tietävänsä mihin sitä rahaa uppoaa :D

   Poista
 2. Oi miten mielenkiintoinen postaus! Kiva nähdä mihin sitä rahaa muilla menee, kun tuntuu että itsellä sitä menee välillä ihan hirveät määrät vaikkei mitään muka tulisi ostettua :'D Mä päätin jo varmaan kuukausi sitten, että tammikuussa alan laittaa ylös rahamenoni, mutten ajatellut että tostahan voisi saada aihetta myös blogipostaukseen. Kiitos siis vinkistä ;D

  Säästäminen tosiaan kannattaa aina ja pienikin summa on parempi kuin ei mitään. Kuukausimenot kuitenkin yleensä vaihtelee ja jonain kuukausina niille säästöille voi tosiaan tulla tarve, jos niitä yllättäviä menoja tuleekin odotetteua enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! :) Oli tosiaan ihan mielenkiintoista nähdä konkreettisemmin, mihin sitä rahaa oikein menee, mutta sinällään mikään kohta ei kyllä tullut täysin yllätyksenä. Säästäminen tosiaan kannattaa, sillä koskaan ei tiedä mitä yllättäviä rahareikiä voi tulla eteen, tai jos vaikka oma elämäntilanne muuttuu niin, ettei tuloja olekaan niin paljon.

   Hei olisi tosi mielenkiintoista nähdä myös muilta vastaavia postauksia, joten ota ihmeessä postausvinkki talteen! :)

   Poista
 3. Mulla myös tuo sama, että ruuasta en tingi, vaikka tarjouksiin mielelläni tartunkin, jos niitä sattuu kohdalle. Vaateostoissa oon nykyään myös aika harkitsevainen. Ainakin yritän olla :D Olisi kyllä tosi mielenkiintoista toteuttaa tällainen "tarkistus" itsekin ja tsekata omat menot. Tosin mulla yrittäjyyteen liittyvät menot syö välillä aika suuren osan tuloista, että jos blogiin kyhäilen postauksen, yks erillinen sarake on varmaan "yritysmenot" tai jotain vastaavaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruoka on kyllä sellainen asia, josta ei mielestäni kannatakkaan tinkiä :) Myös itse olen nykyään todella harkitsevainen vaateshoppailija, ja yritän välttää kaikkia ns. "huonoja" materiaaleja, jotka eivät kestä kulutusta. Toki niitä heräteostoksiakin välillä tulee, mutta muuten pyrin ostamaan vain tarpeeseen :) Olisi mielenkiintoista nähdä noin yrittäjän näkökulmasta kuukauden menot, sillä itselleni on ainakin osittain pimennossa mitä kaikkia kuluja yrittäjille edes kuuluu!

   Poista
 4. Aivan supermielenkiintoinen postaus! Tekisi mieli melkein itsekin tällainen joskus toteuttaa, mutta voi olla etten lopulta uskaltaisi.. Varmasti olisi kuitenkin hyvin herättelevää ja saisi pohtimaan joidenkin menoerien tarpeellisuutta. Se on silti vaan karu fakta, että ihan jo pakollisiin asumiskuluihin, ruokaan yms. menee jo melko sievoinen summa! Ja mulla ainakin joulukuu on kaikkein haastavin, varsinkin nyt kun veronpalautuksia ei tullut ja lahjoja oon hieman ostellut. Mutta siis, aivan loistava postausidea, ja kuulostat kyllä rahankäytössä tosi esimerkilliseltä ja fiksulta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Olisi kyllä mielenkiintoista seurata muidekin kulutustottumuksia, ja nähdä mihin kaikkeen sitä rahaa oikeasti uppoaa :) Ruokaan ja asumismenoihin menee kieltämättä suurin osa tuloista, se on fakta. Näin joulukuussa sitä rahaa menee kyllä itsellänikin enemmän joululahojen yms. vuoksi, mutta onneksi joinakin kuukausina on taas helpompaa :)

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen postaus :) Itse en uskalla edes tehdä tälläistä, apua! Pakollisiin menoihin ja kauppaan menee jo ihan kamalasti rahaa, oivoi :D Varsinkin nyt joulunaikaan oma rahankäyttö ihan hävettää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Haha, oli kieltämättä hieman jännittävää laskeskella näitä omia menojakin yhteen, sillä kyllähän joihinkin juttuihin tulee laitettua sitä rahaa välillä turhankin paljon :D Kuitenkin riippuu pitkälti omista tuloista, mikä on kenellekin paljon ja mikä vähän tai kohtuullisesti!

   Poista
 6. Mä luin tän jo eilen ja pakko sanoa että ihan mahtava postaus! Haastoit mua tekemään saman, ehkä tää jää kuitenkin ensivuodelle kun tää viimeinen kuukausi on yhtä rahanmenoa Berliinin reissun ja joulun vuoksi - ja noh eihän mulla oo alkukuun kuitteja edes tallessa kun toissapäivänä heitin ne roskiin :D

  Olisi toki kiva kokeilla myös tällaisena menevänä kuukautena moista, mutta ehkä aloitan aluksi sellaisella "perinteiselle" ja arkisemmalla kuukaudella :) Tai sitten pistän rahanmenoni seurantaan koko ensi vuodeksi ;) Mun tarvitsisi muuten ehkä tehdäkin oikeasti tällainen seuranta, se ois järkevää! Täällä muuten myös yksi joka ei ruoassa tingi mutta tarjouksiin tietysti tartutaan välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kata, ihan mahtavaa kuulla että tästä sai näin moni inspiraation alkaa seuraamaan myös omaa rahankäyttöään! :) Tämä joulukuu on varmasti monelle se suurin menoerä, joten ehkä onkin realistisempaa ottaa rahankäyttö seurantaan joltain "normikuulta", jolloin lopputuloskin on ehkä totuudenmukaisempi. Yleensä itse otan kuitin talteen todella harvoin etenkään ruokakaupoissa, joten välillä sai ihan muistutella itselleen ottamaan sen vastaan :D

   Poista
 7. Tosi kiva postaus! Tälläsestä huomaa kyllä itsekin, minne sitä rahaa menee! Tein alkuaikoina yksinasuessani Excel-taulukkoa menoista ja sekin oli aika mieltä avartavaa. Uskon ruuan olevan omalla kohdallanikin se, mistä en tingi ja mihin menee suhteellisen paljon rahaa. Se, mitä en tiedä, on sinun kahvilakäynteihin verrattavissa olevat menot; mikä on se yllättävä, mihin menee helposti rahaa. Ehkä parkkimaksut, Veikkaus, lehdet tai vastaavat 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma! <3 Tuo excel-taulukon pitäminen omista menoista on varmasti myös ollut todella avartavaa, kun on konkreettisesti päässyt näkemään ne omat rahareiät! Ruokaan kyllä tosiaan menee suhteellisen paljon rahaa kuukauden aikana. Meilläkin jos tuohon summaan olisi laskettu vielä A:nkin kauppakuitit mukaan, niin en osaa yhtään arvioida mitä lopputulos olisi ollut - paljon enemmän jokatapauksessa! :D Hih, kyllä täälläkin Veikkaus imee osan rahoista, kun niitä voittojakaan harvoin sattuu kohdalle.. ;)

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoinen ja itelleni silmiä avaava postaus! Ehkä pitääki itekin laskea ihan sentilleen omat menot, vaikka aiemmin en ajatellut et se ois ollu tarpeen. Nyt kun rupes tarkemmin miettimään, niin kyllä sitä säästettävää varmaa löytyisi useampikin euro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Janina! :) Kyllä se vaan joissakin kohdissa hieman yllätti, mihin sitä rahaa menee ja kuinka paljon. Suosittelen kyllä ottamaan vaikka jonkin tietyn kuukauden omien menojen tarkkailuun - mie en ainakaan jaksaisi koko vuotta kerätä kaikkia kuitteja talteen :D

   Poista
 9. Vitsit miten mielenkiintoinen postaus idea! Olit osannut toteuttaa tän tosi hyvin :) Tuo 1400€/kk kuulostaa hurjan paljolta, mutta sitten kun rupesi laskemaan omia menojaan, niin eipä se kauaksi jäänyt :D Liekö menee jopa yli :D Pitääkin harkita jotain vastaavaa postausta ensi vuodelle :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Henna, todella kiva kuulla! :) Kyllähän tuo 1400e/kk kuulostaa omaankin korvaan todella suurelta summalta, mutta onneksi ihan joka kuukausi niitä menoja ei noin paljon ole. Kuitenkin kun rupeaa laskemaan niitä pakollisia menoja yms. kuluja, niin ei alle 1000 eurolla kovin pitkälle pääse :/ Olisi huippua lukea muidenkin blogeista rahankäytöstä, joten ota ihmeessä vinkki talteen <3

   Poista

Blog Design by Get Polished